Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki drożdżowe z dżemem

Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 40 g drożdży,
- pół szklanki mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 5 łyżek mleka,
- 80 g masła,
- dżem do nadziewania.

Sposób przyrządzenia:
Drożdże utarłam z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiałam, wlałam do niej rozczyn, dodałam resztę składników (poza dżemem) i dobrze wyrobiłam (około 30 minut). Odstawiłam do wyrośnięcia aż podwoiło swoją objętość. Następnie odrywałam kawałek ciasta, formowałam z niego kulkę, którą spłaszczałam, nakładałam dżemik i sklejałam bardzo dokładnie. Gotowe bułeczki układałam na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiłam do wyrośnięcia. Piekłam przez 30 minut w 190.

Uwagi:
Ciepłe bułeczki zawsze cieszą się dużą popularnością. 

poniedziałek, 02 czerwca 2008, unawen
Komentarze
Gość: marfuszka, 92-235-163-51.cable.ubr17.sgyl.blueyonder.co.uk
2009/11/29 14:30:32
Wyszły fantastycznie!
Swietny przepis.Dziekuję.
-
Gość: Mini, 87-207-37-203.dynamic.chello.pl
2011/01/29 12:54:40
Ja również zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszły super!, nie wiem tylko co z tym mlekiem, że w liście składników pojawia się dwukrotnie?

Proponuję jeszcze do środka poza dżemem dodać płatki migdałów, a na wierzch kruszonkę...pychaaaa!!!

dziękuję za przepis.
m
-
2011/11/26 18:42:33
Właśnie się nimi delektuje ;o) Pyszne ;o) To dodatkowe 5 łyżek mleka musiałam dodać bo miałam za suche ciasto, ja dodałam także cukru, bo by były jak dla mnie nie słodkie ;o)
-
Gość: Neto, d192-24-197-6.try.wideopenwest.com
2012/03/25 19:06:21
Czy do ciasta dodaje sie cukier - oprócz tego, z ktorym sie miesza drozdze? Jak drozdze zjedza cukier, to chyba buleczki beda malo słodkie ... ?